Vijesti

Iz galerija

Pilot projekt podnošenje elektroničkih prijedloga za upise u zemljišne knjige - 21.2.2017.

Dana 15.02.2017. godine započeo je pilot projekt podnošenja elektroničkih prijedloga za upis u zemljišne knjige (e-upis) u koji su uključeni javni bilježnici u Osijeku i Velikoj Gorici.

Dio je to ostvarenja i evaluacije projekta IPA 2008. "One stop shop" Europske unije te se u   periodu od 30 dana očekuje prikupljanje primjedbi i komentara na ovakav nov i puno učinkovitiji način upisa u zemljišne knjige kako bi iza 15. ožujka 2017. ovakav projekt započeo s primjenom u cijeloj Republici Hrvatskoj.


Više...

Sjednica Hexagonale i skupštine CNUE-a i ARERT-a - 19.1.2017.

8.-09. prosinca 2016., Bruxelles

Dana 8. prosinca 2016. godine održana je sjednica Hexagonale.

Na sjednici su pored predstavnika notarijata Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije u ime Hrvatske javnobilježničke komore sudjelovali predstavnici Darja Bošnjak, javna bilježnica u Zagrebu i Filip Milak, savjetnik u Komori za međunarodnu suradnju.


Više...

Predsjednik CNUE-a 2017. José Manuel García Collantes, Španjolska - 18.1.2017.

José Manuel García Collantes, javni bilježnik iz Madrida, 16. siječnja 2017. godine preuzeo je mandat predsjednika 40.000 javnih bilježnika u Europskoj uniji. Novi predsjednik CNUE-a tijekom 2017. posvetiti će se radu na sljedećim pitanjima: izazovi digitalizacije prava društava, borba protiv pranja novca, primjena dviju novih europskih uredbi o bračnoimovinskim režimima bračnih drugova i registriranih partnera, razvoj i promocija javnobilježničke medijacije u Europi te bolja elektronička suradnja između javnih bilježnika, unapređivanjem Europske notarske mreže (ENN) i EUFides platforme. 


Više...

Posjet Mađarskoj javnobilježničkoj komori radi upoznavanja sa sustavom središnje elektroničke aplikacije e-platni nalog - 21.12.2016.

Predstavnici Hrvatske javnobilježničke komore i Ministarstva pravosuđa na čelu s predsjednicom Komore Lucijom Popov i državnom tajnicom Majom Grubišin posjetili su u četvrtak, 15. prosinca 2016. godine sjedište Mađarske javnobilježničke komore u Budimpešti.


Više...

Dani otvorenih vrata 26. - 27.10.2016. godine - 2.11.2016.

Hrvatska javnobilježnička komora se pridružila manifestaciji „Dani otvorenih vrata“ koju na europskoj razini koordinira Vijeće notarijata Europske unije (CNUE), krovna organizacija javnih bilježnika na području Europske unije, te je u tjednu kada se obilježava Europski dan građanskog pravosuđa, organizirala dva događaja kako bi se građanima i predstavnicima drugih profesija u Republici Hrvatskoj pružila slika o javnobilježničkoj službi, njezinom značaju i ulozi u društvu.


Više...

Priopćenje za javnost - Javni bilježnici Europe podržavaju usvajanje Uredbi o imovinskim odnosima bračnih drugova i registriranih partnera - 30.6.2016.

Vijeće notarijata Europske unije (CNUE), čija je članica i Hrvatska javnobilježnička komora, pozdravlja usvajanje dvaju prijedloga Uredbi koje se odnose na uređenje imovinskih odnosa bračnih drugova te imovinsko pravne odnose registriranih partnera.  Uredbe će se u potpunosti primjenjivati za dvije i pol godine, kao dio postupka poboljšane suradnje  u koji je trenutno uključeno 18 država članica EU: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka Republika, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Slovenija, Španjolska i Švedska. Estonija je također objavila da želi sudjelovati u postupku poboljšane suradnje.


Više...

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila predstavnike Hrvatske javnobilježničke komore - 24.6.2016.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak, 21. lipnja 2016. godine predstavnike Hrvatske javnobilježničke komore na čelu s predsjednicom HJK Lucijom Popov. 


Više...

SKUPŠTINA VIJEĆA NOTARIJATA EUROPSKE UNIJE (CNUE) - 8.6.2016.

Vijeća notarijata Europske unije (CNUE) u suorganizaciji s Hrvatskom javnobilježničkom komorom održalo je u Zagrebu od 16. do 18. lipnja opću Skupštinu.

U sklopu Skupštine održana je i konferencija pod nazivom: „Pravo društava: Kako javni bilježnici pridonose pravnoj sigurnosti“.

Prisutnima su se obratili Lucija Popov, predsjednica HJK, Paolo Pasqualis, predsjednik CNUE, Daniel-Sédar Senghor, predsjednik Međunarodne unije latinskog notarijata (UINL), Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu, Jadranko Jug, sudac Vrhovnog suda RH i Antun Palarić, sudac Ustavnog suda RH.

Predavanja u sklopu konferencije održali su prof. dr. Siniša Petrović, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dr. Jens Bormann, predsjednik Njemačke javnobilježničke komore i  dr. Corrado Malberti, predsjednik Radne skupine o pravu trgovačkih društava CNUE.


Više...

Javno bilježnička služba - 8.6.2016.


Više...

Javni bilježnik, - 4.5.2016.

Javni bilježnik, notar (lat. notarius publicus) pisar je i službenik s posebnim ovlastima za sastavljanje i pisanje dokumenata javne vjere (lat. fides publica). Ti dokumenti, isprave, uživaju punu vjerodostojnost i mogu se pokazati kao dokaz svima „kojima se pristoji“. Protiv činjenica koje su navedene u dokumentu, ispravi, ne može se voditi spor nekim drugim sredstvima, kao što su svjedoci, prisega ili neka druga privatna isprava. U hrvatskim se ispravama onaj koji piše takve dokumente, javni bilježnik, zvao notar ili nodar, a u Pergošićevoj tiskanoj knjizi Dekretum – notariuš. Dokument, isprava u starom se jeziku nazivao instrument i inštrument, prema latinskom instrumentum. Prema latinskom cartulla hrvatski naziv je listina. Drugi termin je isprava. 


Više...