Vijesti

Iz galerija

Skupština CNUE-a, Bruxelles - 31.3.2017.

Dana 17. ožujka 2017. godine održana je skupština CNUE-a u Bruxelles-u.

U delegaciji Hrvatske javnobilježničke komore sudjelovali su predsjednica Lucija Popov, javni bilježnik Teo Karabotić-Milovac i savjetnik u Komori Filip Milak.

 


Više...

Hrvatska javnobilježnička komora vodi novi registar anticipiranih naredbi i punomoći u elektroničkom obliku - 27.3.2017.

Registar anticipiranih naredbi i punomoći u elektroničkom obliku ustrojen je Odlukom Hrvatske javnobilježničke komore koja je objavljena u Narodnim novinama br. 20 od 08.03.2017. godine. 


Više...

Podnošenje elektroničkih prijedloga za upise u zemljišne knjige putem javnih bilježnika - 27.3.2017.

Od 15. ožujka 2017. godine stupanjem na snagu Pravilnika o dopunama Pravilnika o tehničkim i drugim uvjetima elektroničkog poslovanja u zemljišnim knjigama javnobilježnički uredi postali su mjesto gdje ćete moći podnijeti elektroničke prijedloge za upis u zemljišne knjige ili dobiti izvadak iz zemljišnih knjiga dok će javni bilježnici kao pravni profesionalci svojim iskustvom biti na usluzi strankama kod sastavljanja ugovora o raspolaganju nekretninama.


Više...

Sjednica Hexagonale i skupštine CNUE-a i ARERT-a - 19.1.2017.

8.-09. prosinca 2016., Bruxelles

Dana 8. prosinca 2016. godine održana je sjednica Hexagonale.

Na sjednici su pored predstavnika notarijata Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije u ime Hrvatske javnobilježničke komore sudjelovali predstavnici Darja Bošnjak, javna bilježnica u Zagrebu i Filip Milak, savjetnik u Komori za međunarodnu suradnju.


Više...

Predsjednik CNUE-a 2017. José Manuel García Collantes, Španjolska - 18.1.2017.

José Manuel García Collantes, javni bilježnik iz Madrida, 16. siječnja 2017. godine preuzeo je mandat predsjednika 40.000 javnih bilježnika u Europskoj uniji. Novi predsjednik CNUE-a tijekom 2017. posvetiti će se radu na sljedećim pitanjima: izazovi digitalizacije prava društava, borba protiv pranja novca, primjena dviju novih europskih uredbi o bračnoimovinskim režimima bračnih drugova i registriranih partnera, razvoj i promocija javnobilježničke medijacije u Europi te bolja elektronička suradnja između javnih bilježnika, unapređivanjem Europske notarske mreže (ENN) i EUFides platforme. 


Više...

Posjet Mađarskoj javnobilježničkoj komori radi upoznavanja sa sustavom središnje elektroničke aplikacije e-platni nalog - 21.12.2016.

Predstavnici Hrvatske javnobilježničke komore i Ministarstva pravosuđa na čelu s predsjednicom Komore Lucijom Popov i državnom tajnicom Majom Grubišin posjetili su u četvrtak, 15. prosinca 2016. godine sjedište Mađarske javnobilježničke komore u Budimpešti.


Više...

Dani otvorenih vrata 26. - 27.10.2016. godine - 2.11.2016.

Hrvatska javnobilježnička komora se pridružila manifestaciji „Dani otvorenih vrata“ koju na europskoj razini koordinira Vijeće notarijata Europske unije (CNUE), krovna organizacija javnih bilježnika na području Europske unije, te je u tjednu kada se obilježava Europski dan građanskog pravosuđa, organizirala dva događaja kako bi se građanima i predstavnicima drugih profesija u Republici Hrvatskoj pružila slika o javnobilježničkoj službi, njezinom značaju i ulozi u društvu.


Više...

Priopćenje za javnost - Javni bilježnici Europe podržavaju usvajanje Uredbi o imovinskim odnosima bračnih drugova i registriranih partnera - 30.6.2016.

Vijeće notarijata Europske unije (CNUE), čija je članica i Hrvatska javnobilježnička komora, pozdravlja usvajanje dvaju prijedloga Uredbi koje se odnose na uređenje imovinskih odnosa bračnih drugova te imovinsko pravne odnose registriranih partnera.  Uredbe će se u potpunosti primjenjivati za dvije i pol godine, kao dio postupka poboljšane suradnje  u koji je trenutno uključeno 18 država članica EU: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka Republika, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Slovenija, Španjolska i Švedska. Estonija je također objavila da želi sudjelovati u postupku poboljšane suradnje.


Više...

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila predstavnike Hrvatske javnobilježničke komore - 24.6.2016.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak, 21. lipnja 2016. godine predstavnike Hrvatske javnobilježničke komore na čelu s predsjednicom HJK Lucijom Popov. 


Više...

SKUPŠTINA VIJEĆA NOTARIJATA EUROPSKE UNIJE (CNUE) - 8.6.2016.

Vijeća notarijata Europske unije (CNUE) u suorganizaciji s Hrvatskom javnobilježničkom komorom održalo je u Zagrebu od 16. do 18. lipnja opću Skupštinu.

U sklopu Skupštine održana je i konferencija pod nazivom: „Pravo društava: Kako javni bilježnici pridonose pravnoj sigurnosti“.

Prisutnima su se obratili Lucija Popov, predsjednica HJK, Paolo Pasqualis, predsjednik CNUE, Daniel-Sédar Senghor, predsjednik Međunarodne unije latinskog notarijata (UINL), Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu, Jadranko Jug, sudac Vrhovnog suda RH i Antun Palarić, sudac Ustavnog suda RH.

Predavanja u sklopu konferencije održali su prof. dr. Siniša Petrović, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dr. Jens Bormann, predsjednik Njemačke javnobilježničke komore i  dr. Corrado Malberti, predsjednik Radne skupine o pravu trgovačkih društava CNUE.


Više...