Vijesti

Iz galerija

Dan otvorenih vrata - 12.10.2017.

U povodu Europskog dana pravosuđa, 25. listopada, Hrvatska javnobilježnička komora organizira Dan otvorenih vrata, manifestaciju s nizom aktivnosti kojima je cilj upoznati javnost sa svojim radom te svojom ulogom u zaštiti prava ranjivih osoba i unaprijeđenju hrvatskog pravosuđa


Više...

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković primio delegaciju Hrvatske javnobilježničke komore - 12.10.2017.

Ministar i njegovi suradnici primili su delegaciju Hrvatske javnobilježničke komore 26. rujna 2017. Razgovaralo se o zakonodavnim aktivnostima iz nadležnosti Ministarstva pravosuđa koje se odnose i na Hrvatsku javnobilježničku komoru. Delegacija Hrvatske javnobilježničke komore upoznala je ministra s aktivnostima koje provode u cilju unapređenja rada javnobilježničke službe. Obostrano je potvrđena želja za nastavkom dobre suradnje.


Više...

XXII. Redovna skupština Hrvatske javnobilježničke komore, 19.–21. 5. 2017., Mali Lošinj - 25.5.2017.

U Malom Lošinju je 20. svibnja 2017. održana XXII. Redovna skupština Hrvatske javnobilježničke komore čije održavanje su svojim prisustvom uveličali ugledni gosti-predstavnici najviših pravosudnih tijela Republike Hrvatske, sutkinja Ustavnog suda RH Ingrid Antičević Marinović, sudac Vrhovnog suda RH dr. sc. Jadranko Jug, predsjednik Visokog trgovačkog suda RH Mario Vukelić, sutkinja Visokog upravnog suda RH Lidija Vukičević kao i obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić.


Više...

Skupština CNUE-a, Bruxelles - 31.3.2017.

Dana 17. ožujka 2017. godine održana je skupština CNUE-a u Bruxelles-u.

U delegaciji Hrvatske javnobilježničke komore sudjelovali su predsjednica Lucija Popov, javni bilježnik Teo Karabotić-Milovac i savjetnik u Komori Filip Milak.

 


Više...

Hrvatska javnobilježnička komora vodi novi registar anticipiranih naredbi i punomoći u elektroničkom obliku - 27.3.2017.

Registar anticipiranih naredbi i punomoći u elektroničkom obliku ustrojen je Odlukom Hrvatske javnobilježničke komore koja je objavljena u Narodnim novinama br. 20 od 08.03.2017. godine. 


Više...

Podnošenje elektroničkih prijedloga za upise u zemljišne knjige putem javnih bilježnika - 27.3.2017.

Od 15. ožujka 2017. godine stupanjem na snagu Pravilnika o dopunama Pravilnika o tehničkim i drugim uvjetima elektroničkog poslovanja u zemljišnim knjigama javnobilježnički uredi postali su mjesto gdje ćete moći podnijeti elektroničke prijedloge za upis u zemljišne knjige ili dobiti izvadak iz zemljišnih knjiga dok će javni bilježnici kao pravni profesionalci svojim iskustvom biti na usluzi strankama kod sastavljanja ugovora o raspolaganju nekretninama.


Više...

Sjednica Hexagonale i skupštine CNUE-a i ARERT-a - 19.1.2017.

8.-09. prosinca 2016., Bruxelles

Dana 8. prosinca 2016. godine održana je sjednica Hexagonale.

Na sjednici su pored predstavnika notarijata Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije u ime Hrvatske javnobilježničke komore sudjelovali predstavnici Darja Bošnjak, javna bilježnica u Zagrebu i Filip Milak, savjetnik u Komori za međunarodnu suradnju.


Više...

Predsjednik CNUE-a 2017. José Manuel García Collantes, Španjolska - 18.1.2017.

José Manuel García Collantes, javni bilježnik iz Madrida, 16. siječnja 2017. godine preuzeo je mandat predsjednika 40.000 javnih bilježnika u Europskoj uniji. Novi predsjednik CNUE-a tijekom 2017. posvetiti će se radu na sljedećim pitanjima: izazovi digitalizacije prava društava, borba protiv pranja novca, primjena dviju novih europskih uredbi o bračnoimovinskim režimima bračnih drugova i registriranih partnera, razvoj i promocija javnobilježničke medijacije u Europi te bolja elektronička suradnja između javnih bilježnika, unapređivanjem Europske notarske mreže (ENN) i EUFides platforme. 


Više...

Dani otvorenih vrata 26. - 27.10.2016. godine - 2.11.2016.

Hrvatska javnobilježnička komora se pridružila manifestaciji „Dani otvorenih vrata“ koju na europskoj razini koordinira Vijeće notarijata Europske unije (CNUE), krovna organizacija javnih bilježnika na području Europske unije, te je u tjednu kada se obilježava Europski dan građanskog pravosuđa, organizirala dva događaja kako bi se građanima i predstavnicima drugih profesija u Republici Hrvatskoj pružila slika o javnobilježničkoj službi, njezinom značaju i ulozi u društvu.


Više...

SKUPŠTINA VIJEĆA NOTARIJATA EUROPSKE UNIJE (CNUE) - 8.6.2016.

Vijeća notarijata Europske unije (CNUE) u suorganizaciji s Hrvatskom javnobilježničkom komorom održalo je u Zagrebu od 16. do 18. lipnja opću Skupštinu.

U sklopu Skupštine održana je i konferencija pod nazivom: „Pravo društava: Kako javni bilježnici pridonose pravnoj sigurnosti“.

Prisutnima su se obratili Lucija Popov, predsjednica HJK, Paolo Pasqualis, predsjednik CNUE, Daniel-Sédar Senghor, predsjednik Međunarodne unije latinskog notarijata (UINL), Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu, Jadranko Jug, sudac Vrhovnog suda RH i Antun Palarić, sudac Ustavnog suda RH.

Predavanja u sklopu konferencije održali su prof. dr. Siniša Petrović, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dr. Jens Bormann, predsjednik Njemačke javnobilježničke komore i  dr. Corrado Malberti, predsjednik Radne skupine o pravu trgovačkih društava CNUE.


Više...