Vijesti

Iz galerija

Predsjednik CNUE-a 2017. José Manuel García Collantes, Španjolska - 18.1.2017.

José Manuel García Collantes, javni bilježnik iz Madrida, 16. siječnja 2017. godine preuzeo je mandat predsjednika 40.000 javnih bilježnika u Europskoj uniji. Novi predsjednik CNUE-a tijekom 2017. posvetiti će se radu na sljedećim pitanjima: izazovi digitalizacije prava društava, borba protiv pranja novca, primjena dviju novih europskih uredbi o bračnoimovinskim režimima bračnih drugova i registriranih partnera, razvoj i promocija javnobilježničke medijacije u Europi te bolja elektronička suradnja između javnih bilježnika, unapređivanjem Europske notarske mreže (ENN) i EUFides platforme.

Velik dio truda bit će uložen u organizaciju četvrtog Europskog kongresa javnih bilježnika, koji će se održati u španjolskom gradu Santiago de Compostella od 5. do 7. listopada 2017. Tema kongresa je "Europsko pravo na usluzi građanima.", a cilj Kongresa je analiza europskog građanskog i trgovačkog prava i davanje prijedloga i preporuka europskim institucijama. Konkretnije, dvije teme će bit predmet rasprave: pravo zaštite potrošača i uloga javnog bilježnika u izradi digitalnih isprava, te pravo društava i prekogranična promjena sjedišta u Europskoj uniji.

Predsjednik García Collantes je javni bilježnik u Madridu od 1979. godine i ima veliko iskustvo u međunarodnoj suradnji. Bio je potpredsjednik od CNUE u 2016. te predsjednik Komisije za europske poslove (CAE) Međunarodne unije notarijata (UINL). Bio je i predsjednik Međunarodnog kongresa bilježnika u 2007., a trenutno je savjetnik Međunarodne unije notarijata. Predsjedavao je španjolskim  notarijatom od 2013. do 2016., a bio je i predsjednik Madridske javnobilježničke komore. Predsjednik García Collantes ima doktorat iz prava, a radio je na Sveučilištu Complutense u Madridu. Španjolska vlada dodijelila mu je 2016. Orden de San Raimundo de Peñafort križ za zasluge i vrijedne uspjehe u području zakonodavstva.

 


Povratak na vijesti...