Vijesti

Iz galerija

XXII. Redovna skupština Hrvatske javnobilježničke komore, 19.–21. 5. 2017., Mali Lošinj - 25.5.2017.

U Malom Lošinju je 20. svibnja 2017. održana XXII. Redovna skupština Hrvatske javnobilježničke komore čije održavanje su svojim prisustvom uveličali ugledni gosti-predstavnici najviših pravosudnih tijela Republike Hrvatske, sutkinja Ustavnog suda RH Ingrid Antičević Marinović, sudac Vrhovnog suda RH dr. sc. Jadranko Jug, predsjednik Visokog trgovačkog suda RH Mario Vukelić, sutkinja Visokog upravnog suda RH Lidija Vukičević kao i obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić.

 

Na Skupštini je usvojen predloženi dnevni red unutar kojeg je predsjednica Komore Lucija Popov održala pozdravni govor u kojem je članove Skupštine izvijestila o stanju službe i Komore, zatim je razmotreno izvješće Nadzornog odbora Komore koje je na skupštini iznio predsjednik Nadzornog odbora Komore Ljerko Torbašinović a na kraju je usvojen proračun prihoda i rashoda Hrvatske javnobilježničke komore za 2018. godinu kojeg je na Skupštini izložila voditeljica računovodstva Komore Tanja Belić.

 

Po zaključenju Skupštine održala se prigodna ceremonija dodjele plakete koju je za izuzetan doprinos u radu tijela Komore te nizu publiciranih izdanja vezanih uz javno bilježništvo predsjednica Komore Lucija Popov uručila Gordani Jakobović, javnoj bilježnici iz Zagreba.

 

U drugom djelu radnog programa Skupštine HJK prigodnom publikacijom i edukacijom obilježena je deseta obljetnica rada Hrvatske javnobilježničke akademije. U sklopu navedene edukacije Vjenceslav Arambašić, javnobilježnički prisjednik iz Osijeka izložio je članovima Skupštine dosad poduzeto u projektu izrade Središnje aplikacije za poslovanje javnih bilježnika kao prvog koraka u velikom projektu nove informatizacije i modernizacije javnobilježničke službe u Republici Hrvatskoj.

 

U popodnevnim satima organiziran je izlet na Cres, u sklopu kojeg je posjećeno slatkovodno Vransko jezero u središnjem dijelu otoka koje je poznato kao jedinstven prirodnogeografski fenomen na otoku Cresu. Izlet se nastavio kroz posjet mjestu Lubenice koje se nalazi na visokoj klisuri 378 metara nad morem, na zapadnoj obali Cresa. Ovo mjesto staro je preko četiri tisuće godina i naseljenost nikad nije bila prekidana; što potvrđuju i pronađeni okolni tumuli iz brončanog i željeznog doba. Na kraju dana organizirana je zajednička večera u restoranu Bukaleta u Loznatima.

 

U nedjelju 21. svibnja 2017. dio zainteresiranih obišao je i Muzej Apoksimena u Malom Lošinju. Taj jedinstveni brončani antički kip Apoksiomena datiran je u 2. ili 1. st pr. Kr.  i pronađen u podmorju nedaleko od Malog Lošinja 1996. godine.


Povratak na vijesti...