Vijesti

Iz galerija

Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR) - 30.1.2018.

Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR) – Uredba (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća u cijelosti je obvezujuća i primjenjuje se izravno u svim državama članicama EU od 25. svibnja 2018., a moraju je poštivati svi subjekti koji obrađuju osobne podatke fizičkih osoba u Uniji.  Nova Uredba Europske unije će se direktno primjenjivati u državama članicama Unije bez potrebe za dodatno prenošenje u nacionalno zakonodavstvo.

Europski bilježnici, ponudili su suradnju europskim institucijama kako bi ojačali pravnu sigurnost potrošača i tvrtki u digitalnom okruženju.

Modernizacija zakonodavstva o zaštiti podataka sa sobom nam donosi nove izazove i veće odgovornosti, jednostavniju i jednaku zaštitu svih pojedinaca te proširene ovlasti za nadzorno tijelo: istražne, korektivne i savjetodavne.

Više o svemu možete pročitati na stranicama Agencije za zaštitu podataka (http://azop.hr/).

Javni bilježnici već su od donošenja Uredbe 2016. godine donijeli na svojim stručnim tijelima niz prijedloga o temama kao što su VPN, blockchain, elektronički potpisi, virtualni identitet i digitalno nasljeđe i dr.

Sve je to bilo nužno jer se broj online europskih građana gotovo udvostručen (s 29,7% u 2007. na 55% u 2017.). U Europi se procjenjuje da je tržište e-trgovine dostiglo 500 milijardi eura u 2016. godini, prema europskom izvješću B2C o elektroničkoj trgovini koju je objavio Ecommerce Europa.


Povratak na vijesti...