Vijesti

Iz galerija

Sastanak u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, 06. ožujka 2019. godine - 7.3.2019.

U srijedu, 6. ožujka 2019. godine ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković, primio je izaslanstvo Hrvatske javnobilježničke komore u svrhu predstavljanja novog vodstva, te razmatranja aktualnih izmjena u zakonodavstvu od važnosti za javnobilježničku službu.

Na sastanku su u ime Komore sudjelovali predsjednica, JB Zvijezdana Rauš-Klier, član Upravnog odbora, JB Denis Krajcar i tajnik Komore, Josip Gović.

Među temama osobito se ističu izmjene Ovršnog zakona, Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o zemljišnim knjigama. Istaknuto je kako su komparativno promatrano uobičajena područja javnobilježničkih kompetencija nasljedno pravo, pravo društava, pravo prometa nekretnina i obiteljsko pravo, te u Hrvatskoj u potonja dva postoji prostor za napredak.

Hrvatska javnobilježnička komora je razvila informatički sustav koji nudi tehničku platformu za rad, povezivanje i komunikaciju s državnim registrima, te se u tom smislu stavlja na raspolaganje zakonodavcu i građanima.

Ministar je primio na znanje izložene informacije, te potvrdio kako računa na javnobilježničku službu kao partnera u reformama hrvatskog pravosuđa.


Povratak na vijesti...