Vijesti

Iz galerija

Okrugli stol „Budućnost pravne profesije,“ Zagreb, 7. ožujka 2019. godine, Hrvatska udruga za mirenje - 11.3.2019.

Dana 7. ožujka 2019. godine održan je Okrugli stol „Budućnost pravne profesije“ u organizaciji Hrvatske udruge za mirenje (HUM). Konferenciju je otvorio dr.sc. Srđan Štimac, sudac Visokog trgovačkog suda RH i predsjednik HUM-a riječima pozdrava i najavom tema.

Konferencija je poslužila za izlaganje perspektiva različitih dionika pravosudnog sustava Republike Hrvatske i iz susjedstva o izazovima razvoja struke u narednih pet do deset godina.

U tom smislu su se skupu obratili mr.sc. Josip Salapić, kao izaslanik Vlade, odnosno Ministarstva pravosuđa RH, Roman Završek, predsjednik Slovenske odvjetničke komore, Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda RH, Zlata Hrvoj Šipek, zamjenica glavnog državnog odvjetnika RH, Josip Šurjak, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, Zvijezdana Rauš-Klier, predsjednica Hrvatske javnoblježničke komore i Prof.dr.sc. Igor Gliha s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Iz gledišta javnog bilježništva kao značajno je elaborirano kako javni bilježnici tvore dio preventivnog pravosuđa. Prevencija se sastoji u pravnoj zaštiti pri dobrovoljnom uređenu odnosa među strankama, čime je u bitnoj mjeri ograničena mogućnost nastanka spora, odnosno zajamčena pravna sigurnost.

Komparativno promatrano, europski javni bilježnici redovno stoje na raspolaganju građanima za pitanja i probleme iz područja nasljednog, trgovačkog, obiteljskog i zemljišnoknjižnog prava. Situacija u Hrvatskoj ostavlja prostora za napredak, u potonja dva, a osobito u području prava prometa nekretnina.

Hrvatska javnobilježnička komora osigurava informatičku infrastrukturu za rad javnih bilježnika i povezivanje s državnim registrima, te se stavlja na raspolaganje državi i građanima za  reforme i modernizaciju hrvatskog društva.


Povratak na vijesti...