hr-HRen-GB  
Menu

Vijesti

Iz galerija

25. obljetnica javnobilježničke službe u Republici Hrvatskoj - 25.10.2019.

Ove, 2019. godine navršava se dvadeset i pet godina od početka djelovanja javnog bilježništva u Republici Hrvatskoj kao posebne javne službe. Bila je to zapravo obnova rada institucije s višestoljetnom tradicijom u našim krajevima.
Kako se hrvatsko pravosuđe prilagođuje duhu i potrebama vremena, u ovih dvadeset i pet godina šire se nadležnosti javnobilježničke službe koja je upravo i ustanovljena da uređuje nesporne odnose među građanima i tako način smanji opterećenje državnih službi.
Hrvatska javnobilježnička komora godine 1997. postala je članicom Međunarodne unije latinskog notarijata (UINL). U radu Vijeća notarijata Europske unije (CNUE) Komora sudjeluje od 2004. u statusu promatrača, a 2013. primljena je kao stalna članica. Također, od 2007. punopravna smo članica Europske notarske mreže, najznačajnijeg projekta CNUE-a.
Protekom prvih nekoliko godina rada u novome, europskom okružju, Komora i hrvatski javni bilježnici fokus su usmjerili prema digitalizaciji i modernizaciji javnobilježničke službe. Sukladno tome u tijeku posljednje dvije godine Komora je razvila novu središnju aplikaciju za rad javnih bilježnika kojom je povezala hrvatske javne bilježnike s cijelim nizom državnih, odnosno javnih servisa na korist i zadovoljstvo svih građana Republike Hrvatske kao i građana Europske unije.
Posebnim radnim i svečanim programom obilježit ćemo, krajem listopada, 25 godina djelovanja. To je ujedno prilika da sada, kao dio europske obitelji notarijata, predstavimo Republiku Hrvatsku i hrvatsko pravosuđe te posebno naše bilježništvo kolegama iz cijele Europe i šire te zajednički raspravimo sve elemente moguće suradnje, s naglaskom na digitalizaciji djelovanja kako bismo osigurali delikatan zadatak pravne sigurnosti i pouzdanosti za sve građane Europske unije.


Povratak na vijesti...