hr-HRen-GB  
Menu

Vijesti

Iz galerija

Redovna sjednica skupštine HJK - 19.6.2021.

Danas je u Zagrebu održana 26. redovna sjednica Skupštine Hrvatske javnobilježničke komore.


Više...

SUSRET ZAJEDNIČKOG JAVNOBILJEŽNIČKOG ZBORA U SLAVONIJI - 14.6.2021.

Zajednički javnobilježnički zbor četiri slavonske županije organizirao je i održao stručni susret u Kopačevu, u Baranji na temu noviteta u zakonodavstvu i u samoj Komori.


Više...

INTERVJU U LIDERU - 7.5.2021.

U najnovijem izdanju tjednika Lider objavljen je intervju s predsjednicom Hrvatske javnobilježničke komore Zvijezdanom Rauš Klier. U članku su obrađene aktualne teme koje se odnose na rad struke poput rada na daljinu, povećanja broja javnih bilježnika, povezivanja sa sudskim registrom i druge.


Više...

INTERVIEW U POSLOVNOM DNEVNIKU - 21.4.2021.

U tiskanom i elektronskom izdanju Poslovnog dnevnika objavljen je intervju s predsjednicom HJK Zvijezdanom Rauš - Klier koja je između ostalog iznijela stavove o poziciji javnih bilježnika koji bi trebali postati povjerenici sudova kada se za to ostvare zakonske pretpostavke. Razgovaralo se i o uspostavljanju ustava elektroničke ovrhe putem Općinskih sudova, pravnom prometu nekretnina, te o drugim zanimljivim temama od interesa javnobilježničke struke.


Više...

INTERVIEW U LIDERU - Rankica Benc, predsjednica Povjerenstva za međunarodnu suradnju Hrvatske javnobilježničke komore, dala je vrlo zanimljiv interview za poslovni tjednik Lider - 30.3.2021.

Rankica Benc, predsjednica Povjerenstva za međunarodnu suradnju Hrvatske javnobilježničke komore, dala je vrlo zanimljiv interview za poslovni tjednik Lider o projektu ovjera dokumenata kod javnih bilježnika iz topline doma za sve građane.


Više...

Svečanost polaganja prisege novoizabranih javnih bilježnika, 18.12.2020. - 21.12.2020.

Pred predsjednikom Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Đurom Sessom, državnim tajnikom Ministarstva pravosuđa i uprave mr.sc. Josipom Salapićem, pomoćnicom ministra pravosuđa i uprave Sandom Kulić  te predsjednicom Hrvatske javnobilježničke komore Zvijezdanom Rauš-Klier, u prostorima Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske 18. prosinca 2020. održana je svečanost polaganja prisege novoimenovanih javnih bilježnika.


Više...

IZAŠAO NOVI BROJ ČASOPISA JAVNI BILJEŽNIK - 4.12.2020.

I u ovo, novo normalno vrijeme časopis Javni bilježnik dolazi na vrijeme, bogatiji više nego ikad brojnim prilozima i stručno-znanstvenim radovima. Zahvaljujući tehnologiji i mogućnostima virtualnih susreta usprkos iznimnoj situaciji Uredništvo je razmjenjivalo poruke elektroničkom poštom, kontaktiralo putem videokonferencija međusobno i s autorima priloga. 


Više...

EUROPSKI DAN PRAVOSUĐA I HRVATSKI JAVNI BILJEŽNICI - 23.10.2020.

Europski dan pravosuđa koji se obilježava 25. listopada, ustanovljen je 2003. godine od strane Vijeća Europe i Europske komisije. Države članice Europske unije ga od tada obilježavaju, a posebna se pažnja pridaje i javnom bilježništvu kao integralnom dijelu pravosuđa u 22 države članice EU.


Više...

Postupanje javnih bilježnika kod ovjere javnobilježničkog akta i potvrdom privatne isprave (solemnizacije) Anexa ugovora o kreditu o produženju otplate roka kredita u vrijeme pandemije COVID-19 - 17.4.2020.

Na teme­lju članka 169. stavak 1. Zakona o javnom bi­lježništvu (»Narodne novine« br. 78/93 i 29/94) utvrđujem pročišćeni tekst Pravilnika o privremenoj javnobi­lježničkoj tarifi.

Pročišćeni tekst Pravilnika o privremenoj javnobi­lježničkoj tarifi obuhvaća Pravilnik o privremenoj javnobi­lježničkoj tarifi (»Narodne novine«, br. 38/94), te ­nje­gove izmjene i dopune objav­ljene u »Narodnim novinama« br. 82/94 i 52/95. 

PRAVILNIK O PRIVREMENOJ JAVNOBILJEŽNIČKOJ TARIFI (PROČIŠĆENI TEKST)


Više...

Godišnje izvješće CNUE za 2019. godinu - 3.3.2020.

Vrijedno je pročitati izvješće CNUE za prošlu godinu koje je obavljeno 26. veljače 2020. i dostupno je na stranicama CNUE. Detaljno izvješće moguće je pogledati na stranici: http://www.notaries-of-europe.eu/files/publications/an gdje se može preuzeti i u PDF formatu.
Na stranici 15 ovog izvješća spominje se i susret predsjednika CNUE-a Pierre-Luc Vogela s hrvatskim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i predsjednicom Hrvatske javnobilježničke komore Zvjezdanom Rauš-Klier.
Zanimljivo je i pogledati pregled svih javnobilježničkih komora i podatke o broju bilježnika u pojedinoj komori. Na kraju je i pregled rukovodstva CNUE i poruka novoizabranog predsjednika CNUE za 2020. godinu Georgiosa Rouskasa.


Više...