hr-HRen-GB  
Menu

Vijesti

Iz galerija

KONFERENCIJA „CIVILNO PRAVOSUĐE U EUROPI U DIGITALNOJ ERI" - 6.5.2022.

U Parizu je ovaj tjedan, u organizaciji Ministarstva pravosuđa Republike Francuske, Francuskog predsjedništva EU2022 i Francuske javnobilježničke komore održana međunarodna konferencija pod nazivom „Civilno pravosuđe u Europi u digitalnoj eri“.

Konferenciju su uvodnim govorima otvorili David Ambroisano, predsjednik Francuske javnobilježničke komore, Jean-Francois de Mointgolfier, ravnatelj Uprave za građansko pravo francuskog ministarstva pravosuđa i Didier Reynders, povjerenik Europske komisije za pravosuđe.

Svi uvodničari su u svojim govorima istaknuli važnost digitalizacije građanskog pravosuđa, koja je znatno ubrzana pojavom COVID pandemije, a koja zbog svoje prirode osigurava jednostavnije i brže povezivanje pravosudnih sustava svih država članica Europske unije. Takvo povezivanje pravosudnih sustava država članica je nužno za potpuno ostvarenje zajedničkog unutarnjeg tržišta te kao jamstvo potpune zaštite prava i obveza svih građana Europske unije.

Tijekom događanja održane su tri panel diskusije: “Pregled i izazovi online civilnog pravosuđa”, “Primjeri dobre prakse digitalizacije pravosuđa” i “Važnost međupovezivanja registara država članica EU”.

Na navedenim diskusijama su pravni praktičari iz pravosudnih sustava država članica EU zajedno s predstavnicima institucija Europske unije raspravljali o svim prednostima i izazovima koje donosi digitalizacija pravosuđa s fokusom na ostvarivanje prekogranične suradnje pravosudnih sustava država članica Europske unije.

Posebno je zanimljiv zaključak konferencije koji se može sažeti na sljedeći način: Tehnologija i digitalizacija su alati koji mogu i moraju unaprijediti postupanje u građanskim postupcima država članica EU, ali koji ne mogu, niti smiju, zamjeniti čovjeka, pravnog praktičara, u ulozi donositelja odluka o pravima i obvezama građana i svih ostalih pravnih subjekata.

Na konferenciji u Parizu, po pozivu Francuskog predsjedništva EU, je sudjelovala i delegacija Hrvatske javnobilježničke komore u sastavu: Zvijezdana Rauš-Klier, predsjednica Komore, Tihana Sudar, predsjednica Povjerenstva za međunarodnu suradnju i Zvonimir Juranović, savjetnik za međunarodnu suradnju.

 

 

 


Povratak na vijesti...